fbpx
.

Hart en bloedvaten

Het hart wordt in de Ayurveda beschreven als een orgaan dat de bloedcirculatie op gang moet houden maar ook het orgaan waar onze emotie gezeteld is. Het hart kent zelfs een eigen chakra. Het hartchakra of Anahata chakra. Het hart chakra vertegenwoordigt liefde, empathie, houden van, en spiritualiteit.

Ons hart pompt dus niet alleen ons bloed in de rondte maar is ook sterk verbonden met gevoelens van liefde en spiritualiteit. Spiritualiteit is de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt. Zoals eten en drinken het lichaam voeden, wordt de geest gevoed door spiritualiteit.

Verbinder

Het woord spiritueel is afkomstig van het Latijnse ‘spiritus’ dat adem betekent. Adem is het symbool voor leven. Er bestaat een stoffelijk leven (het lichaam) en een onstoffelijk leven (de geest).Het hartchakra staat in het midden van de zeven chakra’s en is daardoor ook de verbindende chakra tussen de drie onderste en de drie bovenste chakra’s.
Het hart verbindt lichaam en geest. Wat je denkt, voelt, wilt en verlangt heeft een directe relatie met je lichaam en je geest. Boosheid en woede hebben onmiddellijk effect op je hart, maar ook liefde en compassie. Bij geen enkel orgaan is het zo duidelijk zichtbaar en meetbaar wat het effect is van onze gedachten op ons lichaam als bij ons hart.

Hart is de zetel van Ojas

Het hart is ook de zetel van Ojas, het substratum van de levensenergie. Om het fysieke en emotionele hart te beschermen en te voeden is het essentieel om zowel soma als ojas te bevorderen. Gezondheid van het hart wordt beheerst door drie sub-dosha’s: Sadhaka Pitta (emotionele balans), Avalambaka Kapha (stabiliteit en sterkte) en Vyana Vata (doorbloeding en hartslag).
Terminalia Arjuna is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de ayurveda voor het hart en de bloedvaten. Arjuna vermindert de energie Pitta en Kapha, de smaak is wrang, de guna is licht en droog, de vipaka is scherp en de virya is verkoelend. Als prabhava, hoe kan het ook anders heeft Arjuna een verzorgende invloed op hart en bloedvaten.

EARP-logo
Copyright Europa Ayurveda Centrum - www.ayu.nl All Rights Reserved
Privacy statement | Disclaimer | Algemene verkoop en leveringsvoorwaarden | Contact & info
Er is geen product in winkelmand!
0